Kenners zagen het meteen. De nieuwe collectie van ontwerpster Iris van Herpen was weinig vernieuwend. Sterker nog: het lijkt een herhaling van zetten. Met haar 3D creaties gebruikt de Nederlandse dezelfde technieken en verandert alleen de kleur en vorm.
Geen al te beste beurt dus voor Van Herpen, die haar werk zelf omschrijft als ‘mode waar normale regels niet gelden’ en ‘een combinatie van vakmanschap en innovatieve technieken’. Om dat te bewijzen zal ze zich toch meer moeten ontwikkelen.
Natuurlijk, wie haar werk voor het eerst ziet, laat zich betoveren door de knap in elkaar gezette 3D prints en de vreemde vormen en kleuren. Maar bij de tweede kennismaking is het allemaal veel minder bijzonder.
Van Herpen heeft zich voor haar nieuwe collectie laten inspireren door architect Philip Beasley. Met in haar achterhoofd het project Holozolic Ground ontwierp Van Herpen onder meer een legging met koperen vlakken en nauwsluitende en draagbare jurken van siliconen.
De stap naar een nieuw, ander en hoger niveau ontbreekt echter. En dat is jammer, want Nederlands grootste ontwerptalent zou beter moeten kunnen. En dat is ook noodzakelijk, om de modewereld te blijven fascineren.